Aktuális hírek
Értesítés harmadfokú hőségriasztásról!
Értesítés harmadfokú hőségriasztásról!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos Asszony 2022. augusztus 17. (szerda) 0:00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24:00 óráig III. fokú hőségriasztást adott ki.

A hőségriasztással kapcsolatos fontosabb információk:

A hőségriasztás fokozatai:

 1. Figyelmeztető jelzés belső használatra (1. fok): várhatóan legalább egy napra a halálozás napi értékeinek kb. 15%-os növekedését jelzi előre a rendszer. Ezt a kockázatot az előrejelző rendszer kb. napi 25 °C-os, vagy azt meghaladó középhőmérséklet esetén valószínűsíti.
 2. Készültség jelzés – riasztás a lakosság számára (2. fok.): az előrejelzés szerint várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 25 °C-ot (kb. 15%-os növekedés a napi halálozásban). További feltétel: legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 °C-ot, ami pedig kb. 30%-os napi halálozásnövekedésnek felel meg.
  A 2. pontban felsorolt esetekben a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását a megnövekedett egészségi kockázatokról.
  • Mentőszolgálat megyei szervezeteit;
  • A sürgősségi betegellátási rendszert;
  • A megyei kórházakat, különös tekintettel az infarktus és stroke centrumokat;
  • Illetékes önkormányzatokat a szociális ellátásban részesülők fokozott gonddal történő ellátására;
  • Köztéri ivóvíz vételi lehetőségek időszakos biztosítása érdekében a szolgáltatót;
  • Háziorvosokat a veszélyeztetett korcsoportú lakosság növekvő ellátási problémáira.
 3. Riadó jelzés(3. fok): Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 °C-ot (kb. 30%-os a napi halálozásban). Szakemberek azt javasolják, hogy aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető valamennyi katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető itt: https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2021-
06/75382.xls

2022 Augusztus 17., Szerda